Uutiskynnys logo

Ala-arvoista journalismia Petri Salon tapauksessa

Mielipide Julkaistu: 11.3.2007 17:41 Muokattu: 5.2.2008

Viime päivinä media on kehittänyt skandaalia Kansallisen Kokoomuksen Vaasan vaalipiirin kansanedustajaehdokas Petri Salon kommentista somaleista. Petri Salo joutui salakuuntelun ja provokaation kohteeksi. Tiedotusvälineet turvautuvat jo salakuunteluun saadakseen "vaaralliset rasistit" kiinni ja julkisesti tuomittaviksi. Vaikka koko totuus onkin nyt selvillä, lehtien julkaisemia oikaisuja on tuskin tulossa.

Vaasassa kauppakeskus Rewell Centerissä kokoomuksen Petri Salon luo ilmestyi perussuomalaiseksi esittäytynyt "äänestäjä". Hän oli jo aiemmin yrittänyt provosoida Perussuomalaisten puheenjohtajaa kansanedustajaehdokasta Timo Soinia esittämään maahanmuuttajista "vääriä" mielipiteitä. Soini ei kuitenkaan ollut retkahtanut tähän ansaan. Tämä helsinkiläinen amatööri-toimittaja piti ilmeisesti nauhoittavaa kameraa taskussaan ja onnekseen sai provosoitua Petri Salon sanomaan: "Toinen ääripää esimerkki on nämä somalit, jotka notkuu tuolla asemalla ja nautiskelee jotain huumetta, mälliä, eikä niillä ole tarkoitustakaan opiskella kieltä tai mennä töihin". Salo luuli puhuvansa rennosti maahanmuuttokriittiselle, mutta tämä olikin jossain määrin kieroutunut monikulttuurisuuden kannattaja, joka oli ottanut tehtäväkseen selvittää ennakkoluuloisesti juuri kokoomuslaisista ja perussuomalaisista ehdokkaista "väärin" ajattelevat. Haastattelija olikin lampaaksi tekeytynyt susi.

Pian salakuunteluvideonauha joutui monikultturisuutta korostaneen YLE:n ruotsinkielisen FST:n haltuun, joka aloitti heti Salon pommittamisen. Ennen kuin Suomen somaliyhteisö oli Salon lausunnosta edes tietoinen, media oli jo painostamassa somaleita nostamaan syytteen Saloa vastaan. Suomalainen media teki asiasta jälleen suuremman kuin itse ne ryhmät, joita Salon lausunto kosketti. Media aloitti jälleen tehokkaaksi osoittautuneen leimaamiskamppanjansa, jossa totuuksilla ja faktoilla ei ole kovin suurta osaa. Pian lehdissä väitettiin Salon kutsuneen kaikkia somaleita narkomaaneiksi ja työhaluttomiksi. Kenelläkään ei ollut enää hajua siitä, mitä  Salo oli todella tullut sanoneeksi. Olikohan edes Jyrki Katainen tietoinen Salon todellisista sanomisista, kun hän jo median painostamana kiirehti tuomitsemaan "rasisti"-Salon. Lausunnon "rasistiseksi" leimasi heti myös liberaali Helsingin Sanomat, joka on ollut ennen vaaleja pyhällä monikulttuurisella ristiretkellään kaikkialla näkemäänsä "rasismia" vastaan. Media on ajanut Salon sellaiseen maanrakoon, että hän on joutunut todistelemaan blogissaan uskollisuuttaan monikulttuurisuudelle pitkän kirjoituksen verran.

Petri Salon lausunnon "rikos" oli jo pelkästään se, että hän mainitsi somalit kriittisessä asiayhteydessä. Salo sanoi käytännössä totuuden Suomen epäonnistuneesta tilanteesta somalien suhteen, vaikkakin kansanomaisesti ja- tajuisesti. Kaiken lisäksi Salo vain vertaili sitä, kuinka vietnamilaiset ovat sopeutuneet paremmin kuin somalit. Somalien työttömyysaste on erittäin korkea ja jotkut heistä myös käyttävät eräänlaista pureskeltavaa huumetta. Vulgaarista kielenkäytöstä huolimatta Salo puhui totuuksista, joista ei olisi saanut puhua. Salo puhui samalla tavalla kuin tavallinen kansa. Tällöin koko kansakunta tulisi tuomita "rasistiseksi", mitä media onkin kyllä jo kokeillut.

Median toisinajattelijoiden eli "ajatusrikollisten" ajojahdista saatiin jälleen yksi surkuhupaisa esimerkki lisää, kun se turvautui "uutisoinnissaan" salakuuntelunauhoihin. Tapahtuma vahvistaa joka tapauksessa entisestään sitä totuutta, että suomalaisen median taso on laskemassa koko ajan entistä enemmän valtakunnan suurimman lehden ja televisioyhtiön johdolla. Kaikkein pahinta tässä kohussa on se, ettei tällaisessa ilmapiirissä voi lainkaan käydä vapaata keskustelua maahanmuuttosta. Oikeus vapaaseen ja räväkkääkin keskusteluun on länsimaisen demokraattisen yhteiskunnan tärkeimpiä perustuksia.

Youtube: Salaa nauhoitettu videotallenne "äänestäjän" ja Petri Salon keskustelusta (youtube.com)

Albrecht Tuohvanainen

RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt