Uutiskynnys logo

Opiskelijan talous Suomessa

Mielipide Julkaistu: 21.3.2007 15:06 Muokattu: 5.2.2008

Kaikki hallituspuolueet ehdottivat vaalien alla opiskelijoille lisää opintotukea. Vuoden 2006 loppupuolella eduskunta äänesti kuitenkin alas ehdotuksen tuen korottamisesta. Tuetaanko opiskelijoita sitten riittävästi? Tässä kuvaus opiskelijan saamista etuuksista ja niiden riittävyydestä.

Opintoraha on 259 euroa kuukaudessa korkeakouluopiskelijalle ennen veroja. Sen saamisen ehtona on opintojen eteneminen tavoiteajassa valmistumisen vaatimalla nopeudella ja palkkatulojen pysyminen alle tulorajojen. Tulorajat ovat noin 505 euroa tuelliselta kuukaudelta ja 1500 euroa tuettomalta kuukaudelta ja ylittyminen selvitetään vuoden pituisissa jaksoissa. Vuonna 2006 yli 35 000 opiskelijalta perittiin takaisin opintorahaa 15 prosentin koroilla.

Lisäksi opintorahaa nostava opiskelija saa asumistukea 80% vuokrasta ja korkeintaan 202 euroa. Yksiön vuokra vapailla markkinoilla pääkaupunkiseudulla on noin puolituhatta euroa kuukaudessa. Opiskelija-asuntosäätiön ja osakuntien kautta pääkaupunkiseudulla 3-4 hengen soluasunnon saa halvimmillaan noin 200 eurolla kuukaudessa ja yksiön halvimmillaan noin 250 eurolla kuukaudessa. Opiskelija-asuntosäätiö antaa yksiöitä vain loppututkielmaa kirjoittaville opiskelijoille.

Opintolainaa korkeakouluopiskelija saa nostettua markkinakoroilla 300e/kk valtion takaamana, jossa opiskelija maksaa päätoimisena opiskeluaikana itse prosentin koroista ja loput korot lisätään lainapääomaan. Vuoden 2005 jälkeen aloittanut ja määräajassa valmistunut opiskelija voi saada yli 2500 euroa ylittävästä osasta lainaa 30% hyvityksen kelalta.

Lisäksi valtio tukee opiskelijan lounasta 1.67 eurolla per lounas tietyissä lounaspaikoissa ja opiskelija saa alennuksia erilaisista lipuista, joista merkittävimpänä 50% alennus matkakortilla matkustaville pääkaupunkiseudulla.

Edellisen perusteella halvimmillaan eli solussa asuvalle opiskelijalle jää vuokran jälkeen käteen  parhaimmillaan noin 200 euroa kuukaudessa kaikkiin muihin menoihin miinus verot. Yleensä paljon vähemmän. Toisin sanoen päätoiminen opiskelu pääkaupunkiseudulla ilman lainaa edellyttää lähes kaikille työtä opintojen ohella, opintolainaa tai muita tuloja. En kannata lainalla opiskelun pakkoa. Mielestäni vähimmäistaso opintotuessa on, että opintotuki yhdessä kesän mittaisen matalapalkkaisen työn kanssa takaa kohtuullisen elintason opiskelijalle, jos opinnot etenevät riittävällä vauhdilla. Jos taas ei tee töitä vaan keskittyy täysin opiskeluun, niin pelkällä opintotuella pitää pystyä myös elämään. Nykyinen opintotuki ei riitä siihen. Lisäksi opiskelijalla pitää olla mahdollisuus perustaa perhe milloin tahansa.

Jos opiskelu valmistaa työttömiä pätkätyöläisiä, pitää myös aloituspaikkojen määrää vähentää ja opiskelua kehittää vastaamaan työelämän haasteita. Hyödyllistä opiskelu kuitenkin on. Suomalaisista löytyy kykyä ja taitoa pärjätä ja luoda menestystä globaalissa maailmassa.

Tuomas Tonteri

RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt