Uutiskynnys logo

EU-byrokratian esimerkkejä

Mielipide Julkaistu: 10.9.2007 20:58 Muokattu: 10.9.2007

Teemu Lahtinen

Kahden EU-komissaarin kabineteissa sihteerinä toiminut Derk Jan Eppink on julkaissut EU-komission sisäisiä ristiriitoja ja virkamiesten valtaa käsittelevän kirjansa "Life of a European Mandarin". Eppinkin pääasiallisena kritiikin kohteena ovat Hollannin omat poliitikot ja näiden naivius ja neuvottelutaito, mutta siinä sivussa hän tulee valottaneeksi tarkemmin komission työtapoja.

Esimerkiksi Eppink kertoo, kuinka Hollannin edustajat väittelevät vain hyviin asia-argumentteihin nojautuen, vaikka todellisuudessa päätökset tehdään puhtaalla voimalla. Tätä ymmärtämättömyyttä EU:n päätöksenteosta Eppink pitää Hollannin huonojen neuvottelutulosten syynä.

Toisessa esimerkissä hän kertoo, kuinka Romano Prodin nukahdettua unionin sisäisen maksuliikenteen ilmaisuutta käsitelleessä istunnossa, tämän avustaja tekee päätökset puheenjohtajan puolesta ja toimittaa esityksen eteenpäin. Kolmannen esimerkin mukaan kabinettipäällikkö saattaa tarkoituksellisesti täyttää komissaarin kalenterin vain haitatakseen esimiehen mahdollisuuksia perehtyä asioihin.

EU:n virkamieskoneistoa pidetäänkin vahvana ja helposti kokemattomamman poliittisen päättäjän jyräävänä byrokratian kaaderina. Omilla aivoillaan ajatteleva komissaari saattaakin pilata virkamiehistön juonet. EU:n päätöksenteko muistuttaa hätkähdyttävästi brittikomediaa.

Lähteet

Wikipedia, NISNews, Kauppalehti Online


RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt