Uutiskynnys logo

Olet nyt hyvää vauhtia tulossa liittovaltio EU:n kansalaiseksi

Mielipide Kolumni Julkaistu: 13.12.2007 23:20 Muokattu: 22.1.2014

Tuomas Tonteri

Suomen hallitus allekirjoitti EU:n perussopimuksen Lissabonissa. Voimaan tullessaan sopimus luo uuden Euroopan Unionin liittovaltion, jonka uuden kansalaisuuden saa jokainen suomalainen. Kansalaisuuden lisäksi saamme nykyistä ylemmän presidentin, liittovaltion yhtenäisen suoran lainsäädännön ja uudet nykyisiin ensisijaiset kansalaisoikeudet.

Uusi oikeushenkilö EU ei toki vielä ole läheskään yhtä vahva kuin vaikka Amerikan Yhdysvallat. Siltä puuttuu suora verotusoikeus ja armeija, sen toimeenpanovalta osavaltioihin nähden ei ole yhtä laaja ja joillakin osavaltiolla on erityisoikeuksia. Tarkempaa selostusta näistä perussopimuksen uudistuksista löydät englanninkielellä täältä. Suomenkielisissä suurissa medioissahan sopimusta kuvaillaan vain ympäripyöreillä "sopimus tehostaa päätöksentekoa" -lausahduksilla.

Monet sekä EU:n perustuslain puolestapuhujat että vastustajat ovat yhtä mieltä siitä, että uusi perussopimus on Euroopan Unionin perustuslaki eri muodossa. Näin ovat sanoneet muun muuassa alkuperäisen perustuslain laatija Valéry Giscard d'Estaing sekä juuri hiljattain Tsekin presidentti.

Euroopan Unionissa outoa ei kuitenkaan ole sen kehityksen suunta suurempaa Euroopan yhtenäisyyttä kohti. Outoa on se uskomaton etäisyys, joka unionilla ja sen politiikalla on Euroopan valtioiden kansalaisiin. EU tuntuu hieman kuin miehityshallinnolta, joka asettaa lakeja ja ajaa asioita joista ei pidetä, mutta jota siedetään, koska ei ole muuta vaihtoehtoa tai kunnollista toivoa paremmasta.

Ei ole yhtään liioittelua sanoa, että perussopimuksen hyväksyminen Ranskassa ja Hollannissa ilman kansanäänestystä on suora huijaus niitä ranskalaisia ja hollantilaisia kohtaan, jotka äänestivät perustuslakia vastaan. Näiden maiden päättäjät ilmaisevat teoillansa varsin avoimesti, että kansa äänesti kiellettyä vaihtoehtoa ja perussopimus on vastaus siihen. Suomessahan kansanäänestystä ei äänestäjille suotu, koska oli olemassa mahdollisuus, että siinä äänestettäisiin väärää vaihtoehtoa.

Varsin kuvaavaa on, että uudessa perussopimuksessa EU:n päämääräksi on listattu rauha, EU:n arvot ja viimeisenä kansojensa hyvinvointi. Kun EU:n arvot menevät ristiin kansojensa hyvinvoinnin kanssa niin EU:n arvot ovat ensisijaisia. Näinhän se on myös ollut käytännössä.

Näitä EU:n eliitin arvoja, joita pidän täysin mielettöminä ovat muun muuassa Turkin lukeminen Euroopan valtioksi ja EU:n halutuksi jäseneksi, massiivinen maahanmuutto jokaiseen jäsenvaltioon ja talouspolitiikka joka tähtää tuotannon ja siis työpaikkojen siirtämiseen pois Euroopasta. Kaikki nämä ovat oikein sopivia toimia mikäli EU:n päämäärä on tuhota Euroopan kansat.

Joka tapauksessa Euroopan Unionin perustuslaki tulee nyt hyvin suurella todennäköisyydellä vuoden päästä voimaan. Vain Irlanti aikoo pitää kansanäänestyksen sopimuksesta. Suomen eduskunnan tärkein tehtävä on jo yli kymmenen vuotta ollut laittaa voimaan Euroopan Unionista tulevia lakeja. Se varmasti hyväksyy sopimuksen ensimmäisten joukossa sikäli kun se on tarpeellista, EU:n perustuslaki kun hyväksyttiin vuonna 2006 päivää ennen itsenäisyyspäivää.


RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt