Uutiskynnys logo

Terveisiä Varissuolta II

Kolumni Julkaistu: 28.11.2007 02:49 Muokattu: 28.11.2007

Maria Lohela
Maria Lohela

Kulmakunta-lehti on ilmaisjakelu, jota jaetaan keskiviikkoisin Itäisen Turun ja Kaarinan alueilla 29 100 kotiin. Kulmakunta kertoo viikon kuulumiset mielestäni hyvin ihmisläheisesti. Lehteen mahtuu pikkaisen yhteiskunnallista asiaa, mutta yhtä lailla tavallisten ihmisten saavutuksista ja alueen tapahtumista kertovia uutisia. Lehteä on oikein mukava lukea, vaikka suppeahan se toki on.

Yksi suosikeistani lehdessä on “Mielipide myös tekstiviestillä” -palsta. Lähes joka viikko viestien joukkoon mahtuu jokin sellainen, jossa kritisoidaan alueella esiintyvää rikollisuutta, turvattomuutta, ilkivaltaa tai muuta yleistä häiriötä. Harvinaista kyllä, lehti on julkaissut myös useita viestejä, jossa ihan selkeästi esitetään kritiikkiä maahanmuutosta aiheutuneita lieveilmiöitä kohtaan.

Tässä 14.11.2007 ilmestyneessä numerossa ollut nimimerkin Turha kaunistella kommentti, joka osui silmään:

“Pahoinpitelyjä, ryöstöjä, raiskauksia, murtoja, ihmisten kivityksiä, kirkon ikkunoiden tuhrintaa kananmunilla, autovarkauksia, puistikot kaatopaikkoina, palvelut huononemassa ja kauppakeskus pikkuhiljaa etnisiä kauppoja ja pitserioita pullollaan… Ai missäkö? Varissuolla!”

Nimimerkin tuntemukset kertovat sen, mitä kaduilla kuulee ja näkee. Joka ikinen päivä. Yleiseen omaisuuteen suunnattu ilkivalta ja toisiin ihmisiin kohdistuva väkivaltainen käytös on lisääntynyt. Varissuolaiset ovat kyllästyneitä siihen, että yleinen piittaamattomuus on lisääntynyt ja yhteistä omaisuutta ja julkisia tiloja tuhotaan ja sotketaan. Mielipiteen kirjoittaja ei ota kantaa siihen, minkälainen porukka hänen mielestään on syypää. Muistelen, että jokin aika sitten aluepoliisin edustaja totesi erään lehden haastattelussa häiriökäyttäytymisen olevan taas kasvusuunnassa, joten luulisin jonkinlaista tarkempaa tilastoa teoista ja tekijöistä löytyvän.

Asukkaat varmasti haluaisivat vastuulliset lain kouran eteen, sillä kukaan tuskin haluaa tuomita kaikkia ostoskeskuksessa notkuvia toimettomia teinipoikia tai ostoskeskuksessa notkuvia ulkomaalaistaustaisia toimettomia teinipoikia tai muita vastaavia henkilöitä hävityksen aiheuttajiksi. Syylliset pitää saada vastuuseen teoistaan ja muiden toimenpiteiden, joista merkittävä osuus on kodin ja koulun kasvatustyössä, pitäisi tehdä osansa sen eteen, että vastaava käytös vähenisi.

Tämä koskee suomalaisia ja ulkomaalaisia. Nuorena aloitetulla häiriökäyttäytymisellä on taipumus kasvaa sitä suurempiin mittoihin mitä useampi vuosi kuluu. Peli pitää viheltää poikki heti ensimmäisestä kerrasta, muuten kierre on valmis eikä ole enää mitään vihellettävää. Varissuon kierre johtaa alaspäin ja aiemmin mainittu rötöstely on vain omiaan lisäämään sitä.

P.S. Torstaina 29.11. Varissuon normaalikoululla pidetään Asukkaan ääni -tilaisuus. Vastaavia tilaisuuksia on pidetty ennenkin ja eri puolilla kaupunkia. Tilaisuuksien tarkoituksena on kartoittaa kunkin alueen asukkaiden näkemyksiä alueen heikkouksista ja vahvuuksista. Ensi viikon tilaisuus käsittelee sekä Varissuon että Lausteen tilannetta ja sen yleisteema on “Sosiaaliset kysymykset – miten säilyttää alue elinkelpoisena ja turvata kaikkien hyvinvointi?”. Asukkaiden kysymyksiin on vastaamassa ja omia mielipiteitään esittämässä kaupungin virkamiehiä ja erityisasiantuntijoita.

Toivon varissuolaisilta ja Lausteen väeltä runsasta osanottoa ja rohkeita, kiperiäkin kysymyksiä. Ihmisten täytyy pitää omaa ääntään kuuluvilla, sillä muuten asiat päätetään heidän puolestaan. Aion itse mennä tilaisuuteen kuulemaan ja oppimaan, toivottavasti minun ei tarvitse poistua pettyneenä, samoja vanhoja latteuksia ja kliseitä kuulleena.

kirjoittaja on 29-vuotias
turkulainen

http://marialohela.fi/

Turku-teemaviikon muut jutut:

Pääkirjoitus: Suomen Turku?
Turun tauti jäytää taloutta
Maria Lohela
Terveisiä Varissuolta I
Jarkko Ryynänen
Olipa kerran Lauste - Osa I


RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt