Uutiskynnys logo

Tiedostamaton taideyleisö

Mielipide Julkaistu: 21.10.2007 19:36 Muokattu: 21.10.2007

Taina Lintula

Amerikkalaisen Sally Mannin kohua herättänyt valokuvanäyttely on esillä Helsingin kaupungin taidemuseossa. Yhdysvaltojen kristillisille piireille alastomien ja kuolleeksi maskeerattujen lasten esittely oli liikaa. En ole nähnyt kaikkia näyttelyn kuvia, joten en osaa sanoa onko Sally Mann ylittänyt hyvän maun rajat. Ainakin muutamat valokuvista olivat kauniita ja seesteisiä. Suomessa lapsen esittäminen alastomana tai alastomuus ylipäätänsä ei ole niin arka aihe kuin Yhdysvalloissa. Sally Mannin valokuvista on esillä sarjat Immediate family, Deep South ja What Remains, joista viimeisin kuvaa kuolemaa ja kuihtuvia ruumiita, joita valokuvaaja kävi kuvaamassa moneen otteeseen. Amerikkalainen Time-lehti valitsi Sally Mannin v.2001 vuoden valokuvaajaksi.

Suomessa on kiertänyt rankempia ja mauttomampiakin näyttelyitä kuin Mannin näyttely. Bisnestietoinen taiteilija ja artisti tietävät, että erottuakseen harmaasta massasta on välillä mentävä äärimmäisyyksiin. Taiteen pitääkin puhutella kokijaansa. Sen kuuluukin herättää tunteita kuten ihailua, iloa, surua, vihaa tai pelkoa. Mutta ei syvää ahdistusta tai inhoa. Jos näyttelyn katseleminen aiheuttaa pelkkää fyysistä pahoinvointia sen taiteellinen painoarvo jää heikoksi. Jos taide on mautonta, kuten feministinen, naisen sukupuolielimiä kuvaava kattaustaideteos, lesbojen on turha tulla selittämään minulle, että olen ahdasmielinen ja taidetta ymmärtämätön. Kuusen oksille ripustettu heijastinnäyttely ei välttämättä ole taidetta. Se on vain kuusen oksille ripustettu heijastinnäyttely.

Metro-lehti tuomitsi Sally Mannin näyttelyä kritisoineet Yhdysvaltojen vanhoilliskristilliset piirit moraalinvartijoiksi. Jos joku ei koe kuolemaa kuvaavassa näyttelyssä taide-elämystä, itsetietoiset taidepiirit leimaavat hänet ahdasmieliseksi. Minua todella ärsyttää joillakin taiteen ammattilaisilla ilmenevä ajatusmaailma, jossa ihmiseltä viedään mahdollisuus omaan henkilökohtaiseen taiteen kokemiseen tuomitsemalla väärät mielipiteet ahdasmielisyydeksi tai moraalin vartioimiseksi.

Se, etten halua katsella mielestäni fyysistä pahoinvointia herättävää tai mautonta taidetta ei vielä tee minusta ahdasmielistä. Rajatonta vapautta ihannoivassa yhteiskunnassamme toivon ja myös uskon, ettei taiteessa koskaan tulla ylistämään lapsipornoa, ihmisiin tai eläimiin kohdistuvaa julmaa sadismia tai raakoja seksuaalisia perversioita väittäen, että niitä ymmärtämättömät ovat ahdasmielisiä moraalinvartioita. Tämän rajan valtaenemmistö onneksi ymmärtää ilman selityksiä.

Suomalaiset äänestivät Hugo Simbergin maalauksen Haavoittunut enkeli Suomen kauneimmaksi maalaukseksi. Vielä lukemattomienkin katselukertojen jälkeen maalaus herättää uusia ajatuksia, joten ei ole ihme että suomalaiset juuri tämän taulun monien hyvien klassikoiden joukosta valitsivat. Kaikki eivät koe taide-elämystä modernin taiteen parissa, vaikka taidepiirit sitä kuinka ihmettelisivät. Jokaisella tulee olla oikeus pitää tai olla pitämättä teoksesta.

Näyttelyissä en aina malta olla pohtimatta teosta monelta kantilta. Entä jos Sally Mann olisikin kuvannut muslimien tai juutalaisten kuihtuvia ruumiita? Entä jos amerikkalainen ”etelän tytär”, Sally Mann olisikin valokuvannut naapuriperheensä mustaihoisia lapsia alastomina ja kuolleiksi tekeytyneinä? Olisiko hän silloin saanut Time-lehden arvostettua palkintoa? Veikkaanpa että ei.

Kun puhutaan taideyleisön ahdasmielisyydestä, usein unohdetaan että taide itsessäänkin on vanhentuneen moraalisäännöstön ja ahdasmielisyyden kahlitsemaa. Elämme maailmassa, jossa kaikkia ihmisiä eivät koske samat säännöt. Et voi esittää taiteessasi samoja asioita valkoihoisesta ja mustaihoisesta lapsesta, kristitystä ja muslimista. Nykytaiteen yltiöpäinen seksuaalitrendi ei poista sitä tosiasiaa, että taide on edelleenkin hyvin mustavalkoista ja etnisesti koodattua.

Taiteen todellinen vapaus on siis pelkkää harhaa.

http://tuuli-blogi.blogspot.com/


RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt