Uutiskynnys logo

Turvapaikka naisille

Kolumni Julkaistu: 29.11.2007 20:59 Muokattu: 29.11.2007

Jari Leino

Ministeri Thors ja kansanedustaja Sinnemäki ovat voimakkaasti vaatineet, että turvapaikan myöntämistä humanitaaristen syiden perusteella on helpotettava ottaen erityisesti huomioon naisiin ryhmänä kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset. Tämä ajatus tulee varmasti jälleen nousemaan julkiseen keskusteluun nyt kun Suomesta perusteettomasti turvapaikkaa hakenut ruandalaisnainen vihdoin saatiin käännytettyä kahden vuoden valitusrumban, seurakunnan suojiin pakenemisen ja mielenosoitusten jälkeen.

Harvalla suomalaisella on mitään sitä vastaan, että säälittävässä asemassa olevalle yksittäiselle afrikkalaisnaiselle myönnettäisiin humanitaarinen turvapaikka. Mutta jos tällainen ennakkotapaus tehdään, niin kuinka moni tulee perässä?

Todellisuudessahan naisten asema missä tahansa Pohjoismaiden ulkopuolella on paljon heikompi kuin Suomessa. Länsimaiden ulkopuolella naisten asema on elintasoerojen sekä uskonnollisten ja kulttuuristen syiden takia yleisesti ottaen surkea. Mikäli lakia muutetaan, suurin osa maailman naisista tulee oikeutetuiksi turvapaikkaan Suomessa.

Tämä olisi varmasti monien maaseudun poikamiesten mielestä hyvin kiinnostava tulevaisuudennäkymä, mutta se herättää myös kysymyksiä. Voidaanko turvapaikkaa myönnettäessä naiselta vaatia, että hän todellakin tulee tänne elämään länsimaista elämää. Käytännössä tämä tarkoittaa irtiottoa siitä kulttuurista ja uskonnosta, joka naista on sortanut.

Vai onko turvapaikan saaneella oikeus vaatia perheenyhdistämistä sen perheen kanssa, joka on halunnut pakottaa hänet järjestettyyn avioliittoon? Onko naisella oikeus tuoda Suomeen kotimaastaan aviomies, joka edustaa sitä uskontoa ja kulttuuria, joka naista on sortanut? Entä jos naisen veljet, jotka “pakottivat” naisen kuljettamaan sissiliikkeen aselasteja haluavatkin tulla Suomeen lepäilemään raskaasta sissisodasta?

Vai onko meillä ylipäätään oikeus vaatia turvapaikan saajilta mitään vastineeksi turvapaikasta?

Kaikkein mielenkiintoisin kysymys on tietenkin se, että paljonko meille tulee maksamaan, jos Suomi myöntää turvapaikan jokaiselle naiselle, joka pystyy tavalla tai toisella keplottelemaan tiensä Suomeen? Ainakin tämä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ihmiskauppiaille. Toivoisinkin Thorsilta ja Sinnemäeltä kustannuslaskelmia: kuinka monta maailman on 3,5 miljardista suojelun tarpeessa olevasta naisesta Suomella on varaa pelastaa?

Ja jos nämä naiset tuovat mukanaan sen mitä he ovat pakenemassa, niin kuka suojelee suomalaisia?


RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt