Uutiskynnys logo

Kansallisia ja ammatillisia erityispiirteitä

Mielipide Kolumni Julkaistu: 6.6.2008 01:08 Muokattu: 6.6.2008

Suomalaiset ovat juroja, sivistymättömiä ja huonolla itsetunnolla varustettuja laiskureita. Näin alkaa valistuneen toimittajan papukaijapuhe. Tietenkään kyseinen totuudentorvi ei tarkoita sillä itseään. Kurkistetaanpa kiven alle.

Jurouteen lääkkeeksi tiedostava toimittaja kannattaa rikastavaa monikulttuuria. Viis luonnosta, alkuperäiskansasta tai siitä, onko kieli-ja lukutaidottomilla paimentolaisilla tietoyhteiskunnassa mitään mielekästä tekemistä. Kyse on viihdykkeen hankkimista toimittajatyön tylsään arkeen. Miksi toimittaja ei itse rupea itse rikastamaan ympäristöään? Toimittajakunta voisi siirtyä bongorummuttamaan puistoihin, päätoimittajan kerjätessä kolikoita keisarin uusissa vaatteissa. Tai miksei toimittaja itse ala myymään ylihintaisia ruusuja rääsyissä ja ryöstämään ihmisiä pankkiautomaateilla, jos kerran sitä niin kipeästi tarvitaan?

Kuka tämän maan lehdet täyttää viihdesilpulla, muut kuin näennäissivistyneet toimittajat? Miksi Helsingin Sanomien levikki laskee koko ajan ja lehti sensuroi ja editoi mielipiteitä omilla nettisivuillaan täysin mielivaltaisesti? Miksi monet yksityishenkilöiden pitämät nettiblogit ovat luetumpia kuin toimittajien omat nettipäiväkirjat? No tietysti siksi, että toimittajat ovat opintonsa keskeyttäneitä humanisteja, joilla sattuu olemaan virallinen mielipide, muttei juuri syvempää taustatietoa. Kansa vaihtaa sille kanavalle, jossa tarjotaan älykkäämpää ohjelmaa ilmaiseksi.

Monimutkaisten, mutta käytännössä toimimattomien, yhteiskuntateorioiden mukaan maalaisjärjen käyttö on tiedostavan toimittajan mielestä halpahintaista populismia. Osoittaa persjalkaisen kansan huonoa itsetuntoa, jos se nousee vastustamaan maahanmuuttoa aikana, jolloin teollisuus ulkoistaa ja irtisanoo, öljyn ja ruuan hinta nousee ja maailmanlaajuinen lama on edessä. Kykypuolueen Katainen ehdotti Taloussanomien suulla 2 miljoonan maahanmuuttajan tuontia "tulevaisuuden huutavan työvoimapulan" takia. Mitä tekee toimittaja? Pissaa pakkasessa housuihin yhdessä Kataisen kanssa.

Lopuksi laiskuudesta. Kuten tunnettua, toimittaja on maailman laiskin eläin. Annat haastattelun, niin puolet siitä on toimittajan omia mielipiteitä. Joko siksi, ettei hän jaksanut krapulassaan tehdä muistiinpanojaan kunnolla tai siksi, että haastateltava oli väärää mieltä. Mitä jos korvaisimme toimittajat luku- ja kirjoitustaidottomilla afrikkalaisilla? Ehkä meillä onkin "huutava pula" kunnon toimittajista, eikä duunareista?

Kaikki edellä oleva oli tietysti karkeaa yleistystä - kuten sekin, että suomalaiset olisivat juroja, sivistymättömiä ja huonolla itsetunnolla varustettuja laiskureita.

Jarkko Sandell

RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt