Uutiskynnys logo

Monikulttuurisuus, pahempaa kuin suomettuminen?

Mielipide Kolumni Julkaistu: 3.3.2008 13:17 Muokattu: 3.3.2008

Fazerin päätös uudistaa lakupakkauksiaan poliittisesti korrekteiksi vaihtamalla perinteisen lakupojan modernistisiin kuvioihin on taas osoitus monikulttuuri-ideologian pienestä erävoitosta. Fazerin päätös ei ole ensimmäinen tällä alalla, muistammehan kuinka muutama vuosi sitten Brunberg pelasti Suomen vähintään etniseltä sisällissodalta vaihtamalla neekerinpusujen nimen neutraalimpaan muotoon.

Karkkirintaman tapahtumat herättävät monenlaisia mietteitä. Ensiksikin on puhuttu siitä kuinka etnisillä vähemmistöillä täytyy olla asiat hyvässä kunnossa kun vähemmistövaltuutetulla ja rasisminvastaisilla järjestöillä on aikaa puuttua kysymyksiin karkkipapereista ja painostaa valmistajia muuttamaan perinteisiä tuotteitaan vähemmistöystävällisemmiksi.

Toiseksi mieleen nousee ilmeinen kysymys siitä miten käytännössä lakupoika tai pussaavat neekerit luovat stereotyyppisiä ja kielteisiä kuvia etnisistä vähemmistöistä? Monillahan kyseisiin tuotteisiin liittyy enemmän myönteisiä mielikuvia, ovathan karkit hyviä, ja eivätkö karkkien tuomat positiiviset mielikuvat samalla tuo alitajuisesti positiivista mainosti logoissa kuvatuille etnisille ryhmille? No eivät ilmeisestikään vähemmistöaktivistien mielestä.

Tuskin kenenkään mielikuviin afrikkalaisista ihmisistä kuitenkaan vaikuttaa millään tavalla oli karkkipaperissa musta naama tai ei. Kysymys karkkipaperien loukkaavuudessa on monikulttuuriuskovaisten omista vähemmistöihin kohdistumista fiksaatioista ja omien ennakkoluuloja projisoinnista muihin. Tulee etäisesti mieleen tarina morsiamesta, joka ennen häitä meinasi perua koko homman kun alkoi miettiä oliko sulhanen sittenkään sopiva kun kerran osasi niin paljon tuhmia lauluja. No ei sulhanenkaan niitä sentään laulanut, mutta vihelteli kuitenkin.

Suomettumisesta puhutaan aikana, jolloin Suomi oli tossun alla. Kaikin tavoin piti miellyttää itänaapuria oli kysymys asiasta kuin asiasta. Nykyisellä monikulttuuriajattelulla ja suomettumisella onkin paljon yhtymäkohtia, mutta sopii miettiä kumpi on tosiasiassa pahempi, suomettuminen vai monikulttuurisuus.

Mitä kävikään kun Neuvostoliiton suurlähettiläs Kovalev vuonna 1968 herätti kysymyksen siitä oliko Karjala-oluen etiketti hyvien idänsuhteiden mukainen. Poliitikot tietenkin paheksuivat tuotemerkkiä, mutta selkkauksen lopputuloksena Karjalan myynti vaan kasvoi eikä etikettiin koskettu. Voiko tästä siis vetää johtopäätöksen, että nykyinen monikulttuuri-ideologia on voimakkaampi aate kuin suomettuminen 40 vuotta sitten?

Timo Markkanen

RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt