Uutiskynnys logo

”Sateenkaarimessut” jatkuvat Joensuussa

Mielipide Julkaistu: 3.3.2008 13:10 Muokattu: 3.3.2008

Suomalaisella ksenomanialla on monet kasvot. Eilisestä sanomalehdestä sattui silmään pikku-uutinen otsikolla ”Homojen ja lesbojen jumalanpalvelukset jatkuvat Joensuussa.” Joensuun ev.lut. kirkon seurakuntaneuvosto oli tehnyt asiassa päätöksen ja ”haluaa rohkaista seksuaalisia vähemmistöjä mukaan kirkon toimintaan.”

Mieleeni nousee pari kysymystä. Voiko ”seksuaalinen suuntautuminen” olla pääasiallinen ihmisen identiteettiä määrittävä tekijä? Itse en määrittele identiteettiäni ”heteroseksuaaliksi” eikä mieleeni ole tullut vaatia kirkkoa järjestämään ”heteroille” suunnattuja Jumalanpalveluksia. En näe tätä epäkohtana siitäkään huolimatta, että ”heterot” ovat sentään vielä ”seksuaalinen enemmistö.” Suomen homojärjestöt eivät ehkä ole ajatelleet asiaa ihan loppuun saakka. Kuka haluaa tulevaisuudessa esim. bussissa nähdä kyltin ”vain heteroille?”

Toinen väistämättä mieleen tuleva kysymys on: mikä ”tavallisissa” jumalapalveluksissa estää homojen osallistumisen? Ja edelleen, mitä erityistarvetta ainoastaan homoille suunnatut jumalapalvelukset täyttävät? Äkkiseltään tulee mieleen ainoastaan, että homojumalapalvelus toimii hyvänä iskupaikkana. Tilaisuudessa voi olla varma, että iskurepliikki kirkon penkissä ei aiheuta kauhistumista. Näin ”sateenkaarimessussa” toteutuu homobaarin idea uskonnollisessa kontekstissa. Baarimikon tilalla häärii pappi ja oluen sijaan siemaistaan ehtoollisviini.

Entä mitä ovat nämä muut ”seksuaaliset vähemmistöt” joita kirkko haluaa rohkaista mukaan? Asiaan melko heikosti perehtyneenä en tunne muita kuin pedofiilit ja eläimiin sekaantujat. Miten heidän kohdallaan täytetään tarve, jota sateenkaarimessut täyttävät homojen kohdalla? Kaiketi pedofiilit voisi toivottaa tervetulleeksi kirkon lastentilaisuuksiin ja eläimiin sekaantujat koiramessuun. Näin kansankirkkomme voi palvella laajasti erilaisia kansalaisryhmiä hyvässä asiakaslähtöisyyden hengessä.

Kauas on tultu niistä ajoista, kun kirkko opetti että ainut hyväksyttävä seksuaalinen suuntautuminen on omaa vaimoa tai aviomiestä kohti. Tämä ei olisi enää kovin asiakaslähtöistä…

Paavo Saariranta, Blogos

RSS

Mielipidekysely

Suomessakin pitäisi äänestää minareettien kiellosta?Ääni per IP

Aiemmat kyselyt