Uutiskynnys logo

Zimbabwen talousvaikeudet

Artikkeli Talous Julkaistu: 24.5.2006 11:26 Muokattu: 6.2.2008

[image reference is broken]

Zimbabwe tunnettiin vielä vuonna 2000 Afrikan “leipäkorina”. Maatalous tuotti ruokaa paljon enemmän kuin maan väestö itse tarvitsi. Nyt vain kuusi vuotta myöhemmin Zimbabwe joutuu tuomaan ruokaa ulkomailta selvitäkseen.

Arvioiden mukaan vuonna 2005 Zimbabwen maatalouden tehokkuus oli laskenut 75% vuoden 2000 tasosta. Vuotuinen inflaatio oli noussut yli 1000% ja maassa oli nälänhätä. Zimbabwe lainaisi rahaa maksaakseen juoksevia kulujansa, ja lännen apuohjelmat ruokkivat maassa yli puolta miljoonaa ihmistä. Satoja tuhansia zimbabwelaisia virtasi maasta pois, mukaanlukien maan pahasti tarvitsemaa ammattitaitoista työväkea.

Syynä valkoisten maanviljelijöiden häätö

Vuonna 2000 maan presidentti Robert Mugabe alkoi pakkohäätää valkoisia maanviljelijöitä heidän maatiloiltaan. Välittömästi suurin osa maan 4000 valkoisesta maanviljelijästä menettivät kotinsa ja elantonsa, kun aseistautuneet Mugaben kannattajat valtasivat heidän omaisuutensa. Useita valkoisia farmereita ja heidän perheitänsä murhattiin väkivaltaisuuksissa.

Maatalouden tila

Maata otettiin yhteensä pois noin 10 miljoonaa eekkeriä. Herra Mugaben omien lukujen mukaan tänäpäivänä siitä 5.8 miljoonaa eekkeriä on joutomaana.

Mugabe myönsi, että häädöt olivat virhe

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on sittemmin puhunut jo valkoisten maanviljelijöiden houkuttamisesta takaisin pelastaakseen Zimbabwen nälänhädältä. Maanviljelijöille on luvattu antaa maatiloja. Vain hyvin harva valkoinen maanviljelijä harkitsee paluuta Zimbabween, vuoden 2000 vainot ja murhat ovat vielä tuoreessa muistissa.

Mugaben täytyy päättää haluaako hän loput verisistä vainoista selviytyneet valkoiset pois maastansa, vai pystyykö Zimbabwe selviämään ilman heitä. Vai onko hän valmis todella turvaamaan valkoisille maanviljelijöille turvalliset olot maassa.

Antti Myller
Lähteitä: BBC

UUTISARKISTOON

RSS