Uutiskynnys logo

Ranskan presidenttivaalit heijastavat poliittisen painopisteen siirtymistä

Artikkeli Julkaistu: 9.4.2007 12:25 Muokattu: 5.2.2008

22. huhtikuuta Ranskassa pidetään presidenttivaalien ensimmäinen kierros ja virallinen vaalikampanjointi alkoi tällä viikolla. Ranskalaisille erityisen tärkeitä asioita vaaleissa ovat siirtolaisten mellakointi, lähiöiden nousseet sosiaaliset ongelmat ja ranskalaisten työttömyys.

Ranskassa presidentillä on valtaa. Hän valitsee pääministerin ja voi hajoittaa parlamentin. Presidentti on myös armeijan ylikomentaja ja siten vastuussa koko maan ydinasearsenaalista.

Pariisin lähiöissä siirtolaisten mellakointi ja ihmisten tuntema yleinen turvattomuus yhdistettynä Ranskaa riipiviin työttömyysongelmiin on pysyvästi siirtänyt ihmisten mielipiteitä kauemmas äärimmäisestä vasemmistosta ja saanut äänestäjät harkitsemaan uusia vaihtoehtoja. Selvä enemmistö ranskalaisista haluaa nyt, että presidentti pystyy puuttumaan maan työttömyysongelmiin ja palauttamaan lain, järjestyksen ja turvallisuuden kaduille.

Mielipidekyselyissä ensimmäisenä onkin Nicolas Sarkozy, joka kampanjallaan ja vahvoilla kannanotoillaan ongelmalähiöiden suhteen tulee mielipidekyselyjen mukaan voittamaan vaalien ensimmäisen kierroksen. Epäselvää kuitenkin on, että onko häntä toisella kierroksella vastassa vasemmiston Segolene Royal, kansallismielinen Jean-Marie Le Pen vai keskustan Francois Bayrou.

Viikko sitten pidetyn mielipidekyselyn mukaan Sarkozy saisi 30% äänistä, Royal 22%, Bayrou 18% ja Jean-Marie Le Pen 14%.

Edellisissä vuoden 2002 vaaleissa Jean-Marie Le Penille odotettiin alle kymmentä prosenttia äänistä mielipidekyselyjen mukaan. Hän sai 17% äänistä ja meni toiselle kierrokselle. Tällä kertaa mielipidekyselyt povaavat hänelle noin 14% kannatusta, jonka voidaan olettaa realisoituvan noin 20% kannatukseksi ensimmäisellä kierroksella.

Syitä eroon mielipidekyselyiden ennustukseen ja äänestystuloksiin Le Penin kohdalla on, että Jean-Marie Le Penin henkilö on demonisoitu mediassa ja useat äänestäjät eivät julkisesti uskalla myöntää kannattavansa häntä, mutta antavat hänelle silti äänensä. Koska Le Pen pääsi toiselle kierrokselle edellisissä vaaleissa, äänestäjillä on lisäksi nyt sellainen kuva, että hänellä on todellinen mahdollisuus menestyä vaaleissa ja ääni hänelle ei mene hukkaan.

Todennäköisimmin toisella kierroksella nähdään siis Sarkozy vastaan joko Royal tai Le Pen. Kummassakin tapauksessa Ranskan uusi presidentti on todennäköisesti Nicholas Sarkozy. Siitä huolimatta on tosiasia, että koko Ranskan käytännön politiikka on siirtynyt lähemmäksi Le Penin vuosikymmeniä ajamaa kansallismielistä politiikkaa.

Tuomas Tonteri

UUTISARKISTOON

RSS