Uutiskynnys logo

Ron Paul - USA:n presidentinvaalien musta hevonen

Artikkeli Julkaistu: 1.1.2008 21:47 Muokattu: 2.1.2008

Ron Paul

Yhdysvaltain vaalivuosi käynnistyy heti vauhdikkaasti, kun demokraatit ja republikaanit aloittavat tammikuun alussa esivaalit, joissa valitaan puolueiden ehdokkaat marraskuun presidentinvaaleihin.

Demokraattien ehdokkuudesta kaksinkamppailua käyvät senaattorit Barack Obama ja Hillary Clinton, mutta republikaanien ehdokaskenttä on hajanaisempi. Harjoitusäänestyksissä johtavaksi republikaanien ehdokkaaksi onkin noussut yllättäen verrattaen tuntematon teksasilainen kongressiedustaja Ron Paul.

New Yorkin entisen pormestarin Rudy Giulianin ja näyttelijä Fred Thompsonin ohi harjoitusäänestyksissä noussut Ron Paul on luonut taakseen laajan kansanliikkeen ja hän jopa teki loppuvuodesta historiaa keräämällä yhdessä päivässä eniten kampanjarahoitusta kuin kukaan aiemmin, yli kuusi miljoonaa dollaria. Suosiostaan huolimatta Paul on päässyt yllättävän vähän esille mediassa ja syynä tähän ovat varmasti hänen politiikan valtavirrasta poikkeavat mielipiteensä.

Ron Paulia on luonnehdittu arvokonservatiiviksi ja libertaariksi ja hän vastustaa vahvaa keskushallitusta ja kannattaa vallan hajauttamista osavaltioille ja paikalliselle tasolle. Paul on kongressissa äänestänyt systemaattisesti verojen nostoa vastaan ja on vastustanut yksilönvallan rajoittamista, kuten Patriot Actia ja aseiden omistamisen rajoittamista. Abortin koko liittovaltiossa salliva Rode vs. Wade -korkeimman oikeuden päätös tulisi hänen mukaansa kumota ja osavaltioiden tulisi hänen mukaansa saada päättää aborttikysymyksestä itsenäisesti.

Eniten kohua republikaanien keskuudessa on kuitenkin aiheuttanut se, että Paul vastustaa Irakin sotaa. Hän onkin ainoa ehdokkuuteen pyrkivä poliitikko, joka on luvannut lopettaa sodan ja vetää joukot pois Lähi-idästä. Paul pitääkin terrorismia luonnollisena seurauksena Yhdysvaltain ulkopolitiikasta ja uskoo sen loppuvan kun Yhdysvallat lopettaa islamilaisten maiden miehittämisen ja puuttumisen Lähi-idän asioihin.

Paulin suosiota selittää myös se, että hän Irakin sodan vastustuksen lisäksi on yksi ainoista ehdokkaista, joka lupaa toimia aktiivisesti laittoman siirtolaisuuden lopettamiseksi. Hän haluaa estää Yhdysvaltoihin tulleita yli kymmentä miljoonaa laitonta siirtolaista saamasta kansalaisuutta ja turvata Meksikon vastaisen rajan. Lisäksi hän haluaa lakkauttaa sosiaalietuuksien antamisen laittomille siirtolaisille ja uudistaa Yhdysvaltojen kansalaisuuslakia siten, ettei kansalaisuutta saa niin helposti.

Republikaanien esivaalit käynnistyvät tammikuun kolmas Iowassa pidettävillä esivaaleilla, jotka antavat suuntaa tuleviin esivaaleihin. Republikaanisen puolueen konservatiivit ja libertaariset voimat olivat näin aktiivisia viimeksi vuoden 1996 vaaleissa, jolloin Pat Buchanan menestyi hyvin ensimmäisissä esivaaleissa, mutta kampanja kariutui nopeasti. Lähinnä poliittisena kommentaattorina toimineeseen Buchananiin verrattuna Paulilla on kuitenkin etuna pitkä ura kongressiedustajana, ja häntä tukeva laaja ja värikäs ruohonjuuritason kansanliike on suuri valtti vaalitaistelussa.

Timo Markkanen

UUTISARKISTOON

RSS