Uutiskynnys logo

Tallinnan pronssipatsas

Artikkeli Julkaistu: 2.5.2007 13:42 Muokattu: 5.2.2008

[image reference is broken]

Virolaisille Tallinnan pronssipatsas symboloi Neuvostoliiton miehitysaikaa ja virolaisten sortoa. Vironvenäläiset taas näkevät patsaan symbolina heidän oikeudestaan asua Virossa niiden ihmisten jälkeläisinä, jotka “vapauttivat Viron fasismista” toisen maailmansodan lopussa.

Neuvostoliiton kaatumisen aikoihin ja Viron itsenäistyttyä vuonna 1991, lähes kolmasosa Virossa asuvista ihmisistä oli Venäjältä tulleita Neuvostoliiton aikaisen maahanmuuton johdosta.

Vuonna 1992 Viro päätti rajoittaa kansalaisuuden niille, jotka olivat olleet ennen vuotta 1940 Viron kansalaisia eli ennen Neuvostoliiton ensimmäistä miehitystä. Vajaa kolmasosa väestöstä oli välittömästi päätöksen jälkeen ilman maan kansalaisuutta.

Entiset Neuvostoliiton kansalaiset saivat kuitenkin hakea Viron kansalaisuutta, kunhan he suorittivat kielikokeen viroksi ja historian kokeen.

Sittemmin noin kolmasosa näistä suurelta osin Venäjältä kotoisin olevista ihmisistä on saanut Viron kansalaisuuden. Noin kolmasosalla on Venäjän kansalaisuus ja osalla ei ole edelleen mitään kansalaisuutta.

Toisen maailmansodan jälkeen joillakin Venäjältä tulleilla on ollut tapana kerääntyneet juhlimaan pronssipatsaan juurelle venäläisten voiton päivää ja Tallinnan “vapauttamisen” päivää. Juhlallisuudet ovat ärsyttäneet monia virolaisia muun muassa niissä joskus esiintyneiden Neuvostoliiton lippujen takia.

Patsaasta aiheutuneet erimielisyydet ovat siis perintöä Neuvostoliiton sisällä tapahtuneista väestön liikkumisista ja seuranneesta suuren venäläisen vähemmistön muodostumisesta Viroon.

Sodan jälkeisen miehityksen aikana kymmeniä tuhansia virolaisia tapettiin. Monien virolaisten mielestä maata pyrittiin venäläistämään siirtämällä sinne kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita ja työmiehiä.

Tuomas Tonteri

UUTISARKISTOON

RSS