Uutiskynnys logo

EU:n tilitarkastus hylättiin 14. vuotena peräkkäin; Kyseenalaisia rahoitusohjelmia ja 6 miljardia hukkaan

Artikkeli Julkaistu: 12.11.2008 01:57 Muokattu: 7.3.2009

Suomalaisen tangon kansainvälistämisprojekti, 57 urheiluautoa hammaslääkärille tekaistulla aurinkopaneeliohjelmalla, tanskalainen krokotiilipuisto ja 9 miljoonaa euroa italialaiselle "dokumentti-fiktio" elokuvakurssille, joka koulutti yhteensä 12 oppilasta. Nämä ovat poimintoja sekä Euroopan Unionin vuosien 2006-2007 budjetista, että brittiläisen Open Europe-järjestön julkaisemasta listasta: "100 esimerkkiä petkutuksesta ja rahantuhlauksesta EU:ssa."

Euroopan Unionin budjettia tarkastava Euroopan tilintarkastustuomioistuin ei suostunut allekirjoittamaan budjettiesitystä tälläkään kertaa ja löysi virheitä "suurimmasta osasta menoeriä" maanantaina julkaistun lehdistötiedotteen mukaan. Euroopan unionin oma tarkastuselin ei ole hyväksynyt EU:n tilejä nyt 14 vuoteen.

Vuonna 2007 EU maksoi kuusi miljardia euroa väärin perustein 114 miljardin budjetistaan. Budjetti muodostuu suurimmalta osin palasta jäsenvaltioiden arvonlisäverotuloja ja bruttokansantuotteeseen perustuvista maksuista. Suomi maksoi vuonna 2007 1,5 miljardia euroa EU:lle ja sai takaisin 1,35 miljardia tuissa ja erilaisissa projekteissa, nettomaksun ollessa 172 miljoonaa euroa.

Open Europen huijauksien listalla oli muun muassa Italian sosiaalidemokraattien senaattori Filippo Bubbico, joka kahden peiteyrityksen avulla sai kymppitonnin avustuksen silkiäistoukkien jalostukseen jota ei koskaan tapahtunut. Hän myös jakoi 300 000 euroa EU:n rahoja sukulaisilleen.

Belgialainen kaupunki Charleroi ohjasi salaa 12 miljoonaa euroa EU:n rahoja salaiselle tilille. Rahoja käytettiin huviretkillä ja luksuspäivällisillä. Esimerkiksi sosiaalidemokraattisen puolueen delegaatio käytti rahoja Valko-Venäjän metsästysretkelle.

Entäpä se suomalaisen tangon kansainvälistämisprojekti? Se sai satatuhatta euroa. Projektijärjestäjä luonnehti yhdeksi saavutukseksi Intertango-verkoston perustamista nettiin, jonka kotisivu on sittemmin kadonnut.

1,3 miljoonalla eurolla rahoitettiin lisäksi italialaisten tanssityttöjen koulutusta varta vasten perustettua TV-ohjelmaa varten.

Tuomas Tonteri

Lähteitä


UUTISARKISTOON

RSS