Uutiskynnys logo

NPD: politiikan vastavirrassa vihamielisessä ympäristössä

Artikkeli Ulkomaat Julkaistu: 26.1.2008 17:58 Muokattu: 2.4.2009

NPD logo

Saksan politiikassa on yksi merkittävän kokoinen puolue, jolla on aivan eri näkemykset kuin valtapuolueilla. Kaikista Euroopan valtioista Saksa lienee vihamielisin paikka ajaa sellaista kansallista politiikkaa, jota Saksan kansallisdemokraattinen puolue (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) edustaa. NPD:n kannatus kasvoi 1.6% vuoden 2005 liittovaltion parlamenttivaaleissa puolueen saaden yhteensä 1.8% äänistä, ollen vahvimmillaan Itä-Saksan köyhimmillä alueilla.

Kaikki Saksan liittovaltion parlamentissa olevat puolueet toimivat avoimesti NPD:tä vastaan. Viimeksi liittovaltion hallitus yritti julistaa puolueen laittomaksi korkeimmassa oikeudessa vuonna 2003. Yritys kaatui surkealla tavalla, kun suuri osa puolueen sisäpiirin jäsenistä paljastui liittovaltion salaisen poliisin soluttautujiksi tai tiedonantajiksi. Oikeuden oli mahdotonta päätellä, mikä sen eteen tuodusta aineistosta oli provokaattorien ja mikä puolueen varsinaisen johtajiston tuottamaa, koska soluttautujien nimiä ei suostuttu paljastamaan.

Valtapuolueiden ja liittovaltion salaisen poliisin lisäksi maan lehdistö taistelee NPD:tä vastaan. Vastikään Der Spiegel- lehti ilmoitti hankkineensa Saksan kansallisdemokraattisen puolueen sisäisiä dokumentteja, jotka sen mukaan osoittavat puoluetta uhkaavan rahoitusongelmat ja sen johtajiston olevan syvästi jakaantunut mielipiteissään. Lehti kertoi hankkineensa puolueen jäsenistön välisiä sähköposteja, puolueen asiakirjoja, jäsenluetteloita ja lahjoittajien nimiä.

Kaiken kukkuraksi puolue joutuu Der Spiegelin mukaan suojautumaan äärivasemmiston sotaisien anarkistien hyökkäyksiltä.

Minkälaista politiikkaa NPD sitten edustaa?

Puolue vastustaa Saksan liittovaltion päätäntötason yli menevää Euroopan Unionin valtaa, koska katsoo sen kaventavan Saksan itsenäisyyttä. Puolue ei halua rajoittamatonta maailmankauppaa, koska katsoo sen tekevän Saksan riippuvaiseksi muista maista ja vievän pois maan teollisuutta.

Puolue vastustaa Turkin EU-jäsenyyttä ja Saksaan kohdistuvaa laajamittaista maahanmuuttoa. Turkkilaiset nimittäin muodostavat monimiljoonaisen maan suurimman vähemmistön, joka on integroitunut erittäin huonosti saksalaiseen yhteiskuntaan.

Puolue myös haluaa pitää kiinni toisen maailmansodan jälkeen Saksan idässä muun muassa Puolalle luovuttamista laajoista maa-alueista. Puolan siirrossa Saksa menetti historialliset Pommerin, Itä-Preussin ja Sleesian alueet Puolalle Neuvostoliiton ottaessa Itä-Puolan valkovenäläis- ja ukrainalaisalueet itselleen. Ylipäätänsä NPD haluaa tuoda esille myös Saksan toisessa maailmansodassa kokemat kärsimykset.

NPD kutsuu itseään “isovanhempien ja lapsenlapsien puolueeksi”, koska 1960-luvun vasemmistolaisten opiskelijaliikkeiden kasvattama sukupolvi harvoin tukee NPD:n politiikkaa. Nopeimmin kasvavimman äänestäjäkunnan puolue on löytänyt kommunismin köyhdyttämästä Itä-Saksasta.

Onko NPD sitten Hitlerin kansallissosialistisen puolueen perillinen? Vastatessaan tähän BBC:n toimittajan esittämään kysymykseen Itä-Saksan alueparlamentin NPD:n edustaja Tino Mueller sanoi:

“Näitä asioita tulee käsitellä tasapuolisesti. Siinä ajassa on sekä huonoja että hyviä puolia - ei  koko Saksan heimoa voi tuomita vain noiden 12 vuoden takia.”

“NPD haluaa tehdä politiikkaa saksalaisille, mutta emme me ole Adolf Hitlerin puolue. Nykypäivänä meillä on uusia ajatuksia ja uusia ongelmia. Ja NPD aikoo toimia.”

Valtapuolueet ovat eri mieltä.

Liittovaltion parlamentin sosiaalidemokraattinen edustaja Sebastian Edathy käynnisti vuoden 2007 lopussa uuden yritykset julistaa NPD laittomaksi. “NPD tarjoaa uusnatsien yhdyskunnalle perusrakenteen Saksassa. Siksi me harkitsemme taas kieltoa.” Hän myös kertoi BBC:lle “ennalta ehkäisevän koulutuksen” olevan yksi tärkeä keino NPD:n kasvun estämiseksi.

Saksan liittovaltion parlamentin valtapuolueilla ei ole ainakaan toistaiseksi suurta huolta, koska parlamenttiin pääsemiseksi NPD tarvitsee vielä paljon lisää ääniä ylittääkseen 5 prosentin äänikynnyksen.

Tuomas Tonteri

UUTISARKISTOON

RSS