Uutiskynnys logo

William F. Buckley Jr. 1925-2008

Artikkeli Julkaistu: 1.3.2008 11:03 Muokattu: 1.3.2008

William F. Buckley Jr.

Yhdysvaltalaisen konservatismin grand old man William F. Buckley on kuollut. National Review-lehden perustaja ja Firing Line -tv-ohjelman pitkäaikainen juontaja Buckley kuoli 27. helmikuuta 82 vuoden iässä.

William F. Buckley nousi Yhdysvalloissa yleiseen tietoisuuteen 1951 ilmestyneellä kirjallaan God and Man at Yale, jossa hän kritisoi yliopistojärjestelmän liberalisoitumista. Buckleyn varhaiseen tuotantoon kuului myös kirja McCarthy and His Enemies, jossa hän puolusti kommunismin vastaisesta taistelustaan tunnettua senaattori Joseph McCarthya.

Vuonna 1955 Buckley perusti konservatiivisen aikakauslehden National Review, johon hän kirjoitti aktiivisesti kuolemaansa asti. Buckleyn lehti keräsi alkuaikoinaan kirjoittajikseen lukuisia entisiä kommunisteja ja lehden linja oli militantin neuvostovastainen.

Vuodesta 1966 vuoteen 2000 Buckley isännöi Firing Line keskusteluohjelmaa, jossa käytiin värikkäitä poliittisia keskusteluja. Legendaarisiin ohjelman jaksoihin kuuluu vuonna 1969 käyty väittely Buckleyn ja Noam Chomskyn välillä Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta.

Buckleyn laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu poliittisten kirjojen lisäksi myös vakoilujännäreitä, joihin hän sai mallia toimittuaan nuorena lyhyen aikaa CIA:n palveluksessa. Lukuisten muistelmateosten lisäksi roomalaiskatolinen Buckley kirjoitti myös uskonnosta.

Buckleyta on kritisoitu siitä, että hänen johdollaan uuskonservatismi, jossa hyökkäävää ulkopolitiikkaa korostetaan perinteisen isolationismin kustannuksella, on noussut hallitsevaan asemaan amerikkalaisessa konservatismissa. Buckley olikin Irakin sodan kiihkeimpiä kannattajia, mutta sodan kestäessä alkoi tosin esittää kriittisempiä näkemyksiä koskien sotaan lähtöä.

William F. Buckleyn merkitys konservatiiviselle liikkeelle on kaksinainen. Toisaalta valtakunnan ”virallisena konservatiivina” toiminut Buckley oli osa establishmenttiä ja vei huomion monilta riippumattomammilta konservatiivisilta tahoilta. Toisaalta taas Buckley herätti tehokkaasti keskustelua olemalla poleemisesti erimieltä valtavirran liberaalien ajatusten kanssa ja kantoi antikommunismin soihtua aikana, jolloin se ei ollut muotia.

Timo Markkanen

UUTISARKISTOON

RSS