Uutiskynnys logo

Gandhia syytetään kansankiihotuksesta

22.3.2009 | Artikkeli Ulkomaat

Intiassa on ilmassa vaalikuumetta, kun maailman suurin demokratia valmistautuu valitsemaan parlamenttiinsa uuden alahuoneen huhti-toukokuussa. Kohua on herättänyt Varun Gandhi, entisen pääministerin Indira Gandhin pojanpoika, jonka väitetään uhkailleen maan muslimeja väkivallalla maaliskuun alun palopuheessa. Syytösten tueksi on esitetty useita videotallenteita tilaisuudesta.

Varun Gandhi, joka pyrkii parlamenttiin hindunationalistisen oppositiopuolueen Bharatiya Janata Partyn (BJP) ehdokkaana Uttar Pradeshin osavaltiossa, on kiistänyt vihapuheen ja syyttänyt kuvaotoksia väärennöksiksi. ”Tämä on salaliitto. Sanat eivät ole minun, ääni ei ole minun”, Gandhi totesi keskiviikkona New Delhissä Reuters Indian mukaan.

Video - Varun Gandhi vows to "cut heads" of muslims in India:

Puoluejohto tuomitsee

Gandhi puhui kuukauden alkupuolella Pilibhitissä lähellä Nepalin rajaa. Intialaisten televisiokanavien näyttämillä videoilla hän muun muassa vakuuttaa ”katkovansa muslimien päät”, ja toteaa: ”Amerikka ei saanut otettua Osamaa kiinni, mutta Varun Gandhi tulee ottamaan monia vaalien jälkeen”. Täysin varmaa ei ole, kuuluuko nauhojen ääni Gandhille.

Uttar Pradeshin poliisi tutkii vaalilautakunnan pyynnöstä tapausta, joka saattaa vahingoittaa ratkaisevasti BJP:n kampanjaa. Puolueen johto on irtisanoutunut Gandhin lausunnoista ja kehottanut muita ehdokkaita varovaisuuteen. Erityisesti BJP:n muslimijohtajat ovat tuominneet puheet. Entinen ministeri Syed Shahnawaz Hussain on vaatinut Gandhilta julkista anteeksipyyntöä.

Mikäli Gandhi todetaan syylliseksi, voidaan hänet tuomita vankilaan ja pidättää vaaleista.

Lupaava poliitikko

29-vuotias Varun Gandhi on musta lammas Gandhien ja Nehrujen poliittisesti vaikutusvaltaisessa perhedynastiassa. Toisin kuin sukulaisensa, jotka kannattavat pääasiassa kongressipuoluetta, Varun liittyi Bharatiya Janataan vuonna 2004. Edelliset parlamenttivaalit jäivät väliin, koska Gandhi ei ollut tuolloin kyllin vanha. Hänen poliittinen uransa on ollut nousukiidossa, ja ennen käsillä olevaa skandaalia Gandhia oli arveltu BJP:n johtajaksi tulevaisuudessa.

Gandhi suoritti opintonsa Lontoon yliopistossa. Hänen serkkunsa Rahul Gandhi, 38, on kongressipuolueen kärkinimiä vaaleissa.

Uskonto aseena ja kiistakapulana

Lähes 200 miljoonan asukkaan Uttar Pradesh on väkiluvultaan Intian suurin osavaltio. Alueen väestöstä noin viidennes on muslimeja, mutta nämä muodostavat enemmistön joillain alueilla. Kansanryhmien välit ovat olleet Uttar Pradeshissa viileät. Väkivaltaa esiintyy puolin ja toisin.

Vuonna 1992 uskonnolliset väkivaltaisuudet levisivät Uttar Pradeshista muualle maahan, kun 200 000 hindunationalistin joukko hävitti Babrin moskeijan Ayodhyan kaupungissa. Yli kaksituhatta ihmistä sai surmansa seuranneissa yhteenotoissa Intian suurkaupungeissa, muun muassa Bombayssa (nyk. Mumbai). Bharatiya Janata oli järjestämässä moskeijan tuhoamiseen johtanutta tilaisuutta, ja puolueen johtaja Lal Krishna Advani erosi toimestaan.

2000-luvulla islamistit ovat tehneet osavaltiossa useita pommi-iskuja. Maaliskuussa 2006 ainakin 20 kuoli ja yli sata loukkaantui Varanasissa, jossa islamistit iskivät täyteen hindutemppeliin ja rautatieasemalle. 23. marraskuuta 2007 Uttar Pradeshia puolestaan ravisutti pommi-iskujen sarja, joka oli suunnattu suurten kaupunkien oikeuslaitoksia vastaan. Ajastimin räjäytetyt pommit tappoivat päälle kymmenen ja haavoittivat lähes sataa ihmistä.

Intian 1,1 miljardista asukkaasta noin 80% tunnustaa hindulaista ja 13% islamilaista uskoa.

Vihtori Vainu
Lähteitä

UUTISARKISTOON

RSS