Uutiskynnys logo

Kansallismielisille ja EU-kriitikoille voittoja europarlamenttivaaleissa

Artikkeli Julkaistu: 8.6.2009 19:25 Muokattu: 14.1.2010

Euroopan lippuja

Britanniassa, Alankomaissa, Italiassa, Itävallassa, Tanskassa, Unkarissa, Slovakiassa ja Romaniassa rajoittamattoman maahanmuuton ja Euroopan islamisaation vastustajat saivat merkittäviä voittoja. Euroopan unionin liittovaltiokehityksen vastustajat olivat myös vahvoilla vaaleissa.

Britanniassa Lissabonin sopimusta vastustavat konservatiivit, EU-vastainen ja maahanmuuttokriittinen itsenäisyyspuolue (UKIP) ja nationalistinen Britannian kansallispuolue (BNP) saivat yhteensä 50% äänistä vaaleissa. Tämä ei ollut mitenkään yllättävää, kun ottaa huomioon sen, että britit ja brittilehdistö ovat erityisen EU-kriittisiä. Kansalliset symbolit olivat vahvasti esillä, kun sekä UKIP että BNP käyttivät kampanjoissaan maan sota-ajan sankarin Winston Churchillin hahmoa. BNP:n mukaan Churchill vastusti jyrkästi islamin leviämistä ja kolmannen maailman maahanmuuttoa Britanniaan.

Konservatiivien äänisaalis oli 27,7%, UKIP:in 16.5% ja BNP:n 6.2%. Britannian vaalien merkittävimpiä muutoksia olivat BNP:n saamat kaksi ensimmäistä meppipaikkaa sekä sosiaalidemokraattisen Labourin kannatuksen romahduksen syvenemin. Tärkeimpinä teemoinaan BNP ajaa Britannian eroa Euroopan unionista ja vastustaa Britannian teollisuuden alasajoa sekä laajamuotoista maahanmuuttoa.

Alankomaissa Geert Wildersin länsimaisuutta puolustava, islamia vastustava ja maahanmuuttajien sulauttamista hollantilaiseen kulttuuriin ajava Vapauspuolue (PVV) nousi parlamenttiin neljällä paikalla  16,9 prosentin ääniosuudella. Hollannissa puolueen kannatusta lisää merkittävän kokoisen paljolti nuorista koostuvan muslimiväestön nopea kasvu.

Italiassa suurempaa alueellista itsehallintoa ajava Pohjoisen liitto (LN) sai 9 (+4) paikkaa ja 10,2% äänistä kansallisesti. Puolue kannattaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ja kovaa linjaa laitonta siirtolaisuutta vastaan. Puolue vastustaa islamin kasvua Italiassa ja Euroopan unionin liittovaltiokehitystä.

Silvio Berlusconin johtama uusi oikeistoliittouma "Vapauden kansa" (PdL) sai 29 paikkaa. Hallituspuolue PdL on liitossa Pohjoisen liiton kanssa ja harjoittaa maassa tiukkaa linjaa laitonta siirtolaisuutta vastaan.

Itävallassa kansallismielinen Vapauspuolue (FPÖ) sai 2 (+1) paikkaa ja 13,1% äänistä. Yhdessä Itävallan tulevaisuuden liiton (BZÖ) kanssa puolueiden kannatus oli 17,8% kansallisesti, joka on merkittävä kasvu edellisiin vaaleihin verrattuna. Molemmat puolueet ovat maahanmuuttokriittisiä, islamisaation ja EU:n liittovaltiokehityksen vastaisia.

Tanskassa kansanpuolue (Dansk Folkeparti) sai 2 (+1) paikkaa ja 15,3% äänistä kansallisesti. Puolue torjuu rajattomattoman maahanmuuton, vastustaa Euroopan islamisaatiota, Turkin EU-jäsenyyttä ja Euroopan liittovaltiokehitystä.

Unkarissa vasta vuonna 2003 perustettu kansallismielinen "liike paremman Unkarin puolesta" (Jobbik) sai 3 (+3) paikkaa ja 14,8% kansallisen kannatuksen. Puolue kuvailee itseänsä “periaatteelliseksi, konservatiiviseksi ja radikaalin kristillis-isänmaalliseksi puolueeksi.” Puolue vastustaa kansallisvaltioita heikentävää globalisaatiota ja Euroopan unionia. Puolue sanoo puhuvansa avoimesti mustalaisrikollisuuden aiheuttamista ongelmista poliittisesta korrektiudesta piittaamatta.

Slovakian nationalistinen Kansallispuolue (SNS) sai 1 (+1) paikkaa ja 9,0% kannatuksen.

Romaniassa "Puolue suuremman Romanian puolesta" (Partidul România Mare, PRM) sai 3 (+3) paikkaa ja 8,7% kannatuksen. Puolueen nimi viittaa pyrkimykseen yhdistää kaikki etniset romanialaiset yhdeksi valtioksi. Tällä hetkellä romanialaiset ovat jakautuneina kahteen valtioon, Romaniaan ja Moldovaan. Neuvostoliitto otti Romaniaan kuuluneen Bessarabiana tunnetun Moldovan haltuunsa toisesssa maalmansodassa ja toi alueelle runsaasti venäläisväestöä.

Suomessa Euroopan unioniin kriittisesti suhtautuva Perussuomalaiset sai ensimmäisen meppinsä Timo Soinin. Hänen palatessa takaisin kesken kauden vuonna 2011 eduskuntavaalien takia paikan ottaa haltuunsa Sampo Terho.

Uutiskynnys

UUTISARKISTOON

RSS