Uutiskynnys logo

Zumalle valta Etelä-Afrikassa, maa Zimbabwen tiellä?

Artikkeli Julkaistu: 28.4.2009 19:07 Muokattu: 28.4.2009

Jacob Zuma

Etelä-Afrikka on kirkkaasti Afrikan eteläosan kehittynein ja vaurain valtio. Sen infrastruktuuri riittää järjestämään jalkapallon maailmanmestaruuskisat 2010. Vasta vuonna 1994 kaatuneen apartheidin jälkeen maassa pidettiin neljännet koko väestön kattavat parlamenttivaalit edellisellä viikolla. Jacob Zuman vasemmistolainen ANC saavutti odotetusti voiton ja jäi vain aavistuksen verran kahden kolmasosan enemmistöstä. Räväkkä esiintyjä ja perinteikäs zulu, Zuma, vetosi etenkin maan köyhimpään mustaan väestöön. ANC:n yksi tavoite on jakaa vuoteen 2014 mennessä 30% maatiloista mustalle väestölle, päämäärä josta valtio on toistaiseksi vielä kaukana. Maassa on vuoden 1994 jälkeen murhattu jo tuhansia valkoisia maanviljelijöitä, jotka omistavat valtaosan maatiloista.

Presidentiksi toukokuussa nouseva Zuma on ristiriitainen henkilö valkoisen vähemmistön parissa, eikä myöskään nauti suurta suosiota länsimaissa. Ainakin toistakymmentä jälkeläistä omaavan Zuman tunnetaan laulavan ja tanssivan esiintyessään, etenkin laulun “tuo minulle konekiväärini”-tahdissa. Hän on myös tunnettu korruptio ja raiskaussyytteistään, jossa hänen kuuluisasti todetaan kertoneen välttäneensä tartunnan AIDS-positiiviselta kumppanilta käymällä suihkussa. Zuma vapautettiin korruptiosyytteistä syyskuussa 2008 ja raiskaussyytteistä aiemmin. Puolustuksenaan hän kertoi asioiden tapahtuneen yhteisymmärryksessä. Etelä-Afrikassa miljoonat ihmiset kantavat HIV-virusta.

ANC:n suurinta oppositiota johti Demokraattinen liitto (DA), jonka johdossa oli apartheidin vastainen aktivisti, valkoinen liberaali Helen Zille. Enemmistö DA:n äänestäjiä on valkoisesta vähemmistöstä. Puolue onnistui kasvattamaan kannatustaan vajaa viidellä prosentilla.

Zumalla ja hänen liittolaisillaan on nyt mahdollisuus tiivistää valtaansa laittamalla valta-asemiin lojaaleja tukijoita paremmin hommiinsa sopivien henkilöiden sijaan. Köyhyyden ja rikollisuuden riivaamassa valtiossa odotetaan kärsimättömästi muutoksia, jotka siirtävät omaisuutta vähempiosaisille. Muutama viikko sitten merkittävä maatilaprojekti Mpumalangan provississa vallattiin Zimbabwe-tyyliin väkijoukon tunkeutuessa tilalle aseiden kanssa. Kuusi vallattua tilaa alueella oli jo siirretty valtion ohjelmassa pois entisiltä omistajiltaan, mutta valtaajien mukaan tilaa johtamaan asetettu säätiö ei hoitanut hommiansa kunnolla.

Zuman innokkuus presidentiksi noustuaan maareformin kiihdyttämiseen on yksi tärkeä tekijä Etelä-Afrikan vakaudelle tulevina vuosina.

Tuomas Tonteri

UUTISARKISTOON

RSS