Uutiskynnys logo

Ranska ajaa EU:n yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa

Ulkomaat Julkaistu: 6.6.2008 13:42 Muokattu: 6.6.2008

Ranska on asettanut sen heinäkuussa alkavan puheenjohtajakauden yhdeksi prioriteetiksi Euroopan Unionin yhteisen maahanmuuttopolitiikan luomisen. Ranska pyrkii jakamaan laajamuotoisen laillisen maahanmuuton jäsenmaiden kantokyvyn mukaan, painottaa integraatiota monikulttuurisuuden sijaan ja sopimuksen mukaan “yksikään eurooppalainen johtaja ei kannata epärealistista ja vaarallista ajatusta nollamaahanmuutosta.”

Sopimuksen mukaan Euroopan maat tarvitsevat laajamuotoista maahanmuuttoa “väestötieteellisistä” ja “taloudellisista” syistä, mutta “silti on selvää, ettei Eurooppa pysty ottamaan kunnialla vastaan kaikkia niitä, jotka näkevät sen eldoradona.”

Aloitteen mukaan muuttovirrat pyritään sopeuttamaan jäsenmaiden kykyyn vastaan ottaa siirtolaisia työmarkkinoilla, asuntomarkkinoilla, koulutuksessa sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa. Lisäksi jäsenmaita kannustetaan suosimaan “valikoitua” luonteeltaan ammattimaista maahanmuuttoa.

Sopimus tähtää tulijoiden nykyistä parempaan integraatioon “kotouttamissopimuksella”, jonka mukaan “kansallisen kielen, kansallisten identiteettien ja eurooppalaisten arvojen” opiskelu olisi pakollista.

Pakolaisten osalta sopimus ajaa “turvapaikkojen Eurooppaa”, jonka tarkoitus on yhtenäistää jäsenmaiden pakolaisten vastaanottamiskäytännöt luomalla vuoteen 2010 mennessä “yhteiset takeet yhdenmukaisuudesta turvapaikka-asioissa ja pakolaisaseman myöntämisessä.”

Laittomien siirtolaisten käännyttämisprosessi tulisi lisäksi yhtenäistää ja EU:n kehitysapua maailmalla tulisi lisätä.

Asiasta kertoi Le Monde.

Uutiskynnys