Uutiskynnys logo

EU:n jäsenmaille velvoite ottaa vastaan välimeren maiden laittomia siirtolaisia

Ulkomaat Julkaistu: 27.4.2009 18:11 Muokattu: 28.4.2009

Veneväkeä Italiaan

Italia ja Malta ovat yhteistyössä Euroopan komission kanssa puuhailemassa järjestelmää, jossa jäsenmailla olisi velvoite ottaa vastaan rannikkovaltioihin saapuvia laittomia siirtolaisia, kertoo Times of Malta.

“Olemme samaa mieltä, että nyt on aika pakolliselle solidaarisuudelle, vaikkakaan en usko tätä hyväksyttävän huomenna. Mutta silti, laitan tämän ehdotuksen eteenpäin EU:n sisäasiainministereille”, kertoi EU:n oikeuskomissaari Jacques Barrot keskusteluissa Italian ja Maltan kanssa.

Italian edustaja Roberto Maroni kertoi mitä Italia odottaa unionilta: “Haluamme Euroopan ottavan sen vastuun, mikä Maltalla ja Italialla on nyt.”

Hänen mukaansa välimerellä partioivan Frontexin luonne pitäisi muuttaa organisaatiosta, joka yrittää estää maahanmuuttajien saapumisen, sellaiseksi organisaatioksi, joka ottaa haltuunsa koko ongelman käsittelyn.

“Frontexin pitäisi ottaa vastuu laittomien siirtolaisten palauttamisesta ja perustaa ja hoitaa vastaanottokeskuksia ympäri unionia, samalla lailla, kuin keskukset Maltassa ja Italiassa tekevät nyt.”

Malta ja Italia kiistelevät viime viikolla siitä, kumpi joutuu ottamaan vastaan 140 turkkilaisaluksessa saapunutta laitonta siirtolaista. Keskusteluissa maiden välillä nyt ei kuitenkaan päästy yhteisymmärrykseen toimenpiteistä vastaavissa tilanteissa tulevaisuudessa.

Uutiskynnys

Lähteitä